10 Απριλίου 2012

Αφιέρωμα στους Γιώργο Παρασκευά, Νίκο Σάμιο, Γιώργο Βουτσά και στον ...Roy Buchanan !Υπάρχει μια ιστορία με τον Roy Buchanan προσωπική.
Μπορώ τώρα να την αποκαλύψω μια και ο Γιώργος Παρασκευάς πλέον δεν υπάρχει όπως και ο Νίκος ο Σάμιος...όλοι οι καλοί φεύγουν γρήγορα  από αυτή τη γαμημένη σφαίρα.
Μέσα δεκαετίας του '90 μάλλον 1994.Ήμουν φανατικός παίκτης του Προ-Πο ...ανακαλυψα τον Νίκο Σάμιο πράκτορα του εν λόγω παιχνιδιού με μαγαζί στη Νέα Ιωνία...κοντά στο ΚΚΕ. Ο εν λόγω τύπος ήταν ενας καταπληκτικής ψυχικής δυνάμεως άτομο που μαθαίνοντας την ιστορία του είχα συγκλονιστεί.Αρχικά και κύρια δουλειά του ήταν μηχανικός αυτοκινήτων και ζούσε μια υπέροχη ζωή.Ένα πρωινό ξύπνησε και δεν μπορούσε να περπατησει...νόσος τελικού κινητικού νευρώνα και ο άνθρωπος απο τη μια στιγμή στην άλλη βρέθηκε στο αναπηρικό καροτσάκι...με πόρους από το μηδεν...δεν το έβαλε κάτω....του χορηγήθηκε άδεια πράκτορα Προ-Πο.
Θα μπορούσε να ειναι ένας απλός πράκτορας...όχι όμως ο Νίκος.! Έμαθε προγραμματισμό μόνος του και χρησιμοποιώντας την γλώσσα προγραμματισμού την ASCII αν θυμάμαι καλά έφτειαξε ένα απο τα καλλίτερα,για την εποχή του προγράμματα προγνωστικών για το Προ-Πο. Εγώ τότε άρρωστος με το έν λόγω παιχνίδι τον πήρα χαμπάρι και ένα Σάββατο πρωί ξεκινάω απο Χαλκιδα και πάω και τον βρίσκω.
Εντυπωσιάστηκα από την προσωπικότητα του και το απόγευμα όταν έφυγα από το πρακτορείο του(φάγαμε κρέππες θυμάμαι για μεσημεριανό...) ο Νίκος δεν ήταν ένας ανάπηρος σε καροτσάκι για μένα αλλά ένας άνθρωπος άξιος θαυμασμού ....
Συνέχισα για κάποιους μήνες να πηγαίνω στο πρακτορείο του κάθε Σάββατο και να φτειάχνουμε μαζί το σύστημα μου για τα παιχνίδια του Εγγλέζικου το Σάββατο και για το Ελληνικό Κυριακάτικο.Δέν πιστεύω ότι με ενδιέφερε τόσο πολύ το κέρδος όσο η παρέα με ένα τόσο αξιόλογο άτομο κατά την δική μου εκτίμηση.'Ενα Σάββατο μεσημέρι εκεί που καθόμασταν στο πρακτορείο του μπαίνει μέσα ένας.Δέν γύρισα να τον κοιτάξω αλλά αναγκάστικα απο τον τόνο της φωνής του να στρέψω το κεφάλι μου και να τον δώ.Τον άκουσα να λέει" Τί χαμπάρια Σάμιε;" Αρχοντική βαρειά βαθειά φωνή με ξενική προφορά..(.Κυπριο μου θύμισε και όντως ήταν) ...δεν μπορούσες να την περάσεις ντούκου και βέβαια ήταν δικαιολογημένο το ενδιαφέρον μου προς το άτομο και μόνο από αυτό.Στράφηκε προς το μέρος μου και με την ίδια αρχοντική προφορά μου λέει " Καλησπέρα σας κύριέ μου" Ποιός μαλάκας νεοέλλην θα συμπεριφερόταν παρόμοια; Θα σε πέρναγε ντούκου και το πολύ πολύ-πολύ να σου πέταγε ένα "γειά!" Όχι όμως ο Γιώργος Παρασκευάς! Ο άνθρωπος το απέδειξε τα αμέσως επόμενα χρόνια όταν όλη η τζογαδόρικη Ελλάδα και όχι μόνο κρεμόταν απο τα χείλη του για το τι θα πεί σαν προγνωστικό στα Εγγλέζικα παιχνίδια αλλά και για τις άλλες χώρες.
Συζητούσαν για καμμιά ώρα με τον Νίκο για πράγματα που δεν πολυκαταλάβαινα...και κάποια στιγμή λέει ο Γιώργος " το τάδε παιχνίδι παίξτο καρφί άσσο Σάμιε" Ο Νίκος του λέει " Σίγουρα Γιώργο; ¨" Ναι!"...Τότε παρενέβην και τους λέω " το παιχνίδι θα έρθει διπλό!" Γέλασαν και οι δύο αλλά τους εξήγησα για ποιό λόγο(δεν θυμάμαι τι τους είπα πλέον)...το παχνίδι για την ιστορία ήρθε διπλό...Κάποια στιγμή ο Παρασκευάς είπε στον Νίκο να του καλέσει ταξί. Τότε εγώ είπα "Που πηγαίνετε μπορώ να σας εξυπηρετήσω εγώ,φεύγω για Χαλκίδα..." Μου λέει ο Γιώργος "πάω προς το κέντρο,να μη σας βγάλω από το δρόμο σας,ευχαριστώ!" Επέμενα και τελικά σε λίγο είμασταν στο δρόμο.Να μην τα πολυλέω,εκτίμησε ο Παρασκευάς την ευγένειά μου και γίναμε φίλοι.
Μετά κάποιο διάστημα εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα μόνιμα και άνοιξε γραφείο στην Ηλιούπολη εκδίδοντας εφημερίδα για προγνωστικά στοιχήματος και Προ-Πο...το θυμάστε το Beto;
Στον Σάμιο πλέον είχε προστεθεί και ο Γιώργος Παρασκευάς! Οι λόγοι του να κατεβαίνω από Χαλκίδα στην Αθήνα τα Σάββατα είχαν πολλαπλασιαστεί.Πρώτα πήγαινα στο Σάμιο και μετά βούρ για Ηλιούπολη στον Παρασκευά.Μιά μερα μου λέει ο Γιώργος..."έλα καμμιά Κυριακή πρωί στο σπίτι μου...εδώ παρακάτω είναι...να πιούμε καφέ και να κάτσουμε παρέα...έτσι και έτσι μόνος μου είμαι" Πράγματι μιά Κυριακή πρωί πήγα.Ένας ζεστός χώρος αλλά με έντονη την απουσία της γυναικας...με 5-6 TV άλλα τόσα κομπιούτερ.(η οικογενεια του σε Κύπρο και Αγγλία)
Φτειάχνει καφέδες και βάζει μουσική από δίσκους βινυλίου...απόλαυση! Σε μιά στιγμή γυρίζει απότομα και με ρωτά "Δέμ που λές, ποιόν θεωρείς τον καλλίτερο κιθαρίστα στα μπλούζ και τη Rock;
Εγώ ατάραχος του λέω " Μα...ο Roy Buchanan!" Όποιος  δεν είδε τον Παρασκευά εκείνη την στιγμή ...έχασε! Του έπεσε το ποτήρι από το χέρι...με κοίταξε σαν να έβλεπε φάντασμα και μετα ήρθε κοντά μου με αγκάλιασε και με ασπάσθηκε λέγοντας " Έχω κάνει την ίδια ερώτηση σε εκατοντάδες άτομα στην ζωή μου,γνώστες μουσικής και ΚΑΝΕΝΑΣ δεν μου έχει απαντήσει για τον Roy Buchanan!!!
Πρώτη φορά δε στη ζωή μου φιλώ άντρα!"
Ο Παρακευάς συνέχισε τα επόμενα χρόνια την ενασχόληση του ποικιλοτρόπως με το "άθλημα" όπως το αποκαλούσε,τον ποδοσφαιρικό τζόγο.Εμένα με παραδεχόταν στις προβλέψεις ιδία του Αγγλικού και μέχρι που παίζαμε μαζί το Σαββατιάτικο Εγγλέζικο δίνοντας μου εν λευκώ το δικαίωμα να αποσύρω από λογαριασμό του οποιοδήποτε ποσό έκρινα εγώ ότι έπρεπε να παίξουμε.
Του έλεγα "Βρε Γιώργο,εδώ όλη η Ελλάδα κρέμεται από τα χείλη σου για το τί θα παίξει και σύ εμπιστεύεσαι εμένα να παίξω το Προ-Πο και μαλιστα με ανοιχτό ποντάρισμα; " Μου απαντούσε " Αν γώριζα το αποτέλεσμα ενός ΕΣΤΩ αγώνα θα ποντάριζα ό,τι έχω και δεν έχω πάνω του...ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΣΦΑΛΗΣ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΣΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ!" Αυτά έλεγε ο Γιώργος Παρασκευάς κατ ιδίαν σε μένα!!! Δυστυχώς δεν τον άκουσα απο τότε να σταματησω τον καταραμένο ποδοσφαιρικό τζόγο έγκαιρα αλλα μόλις προ λίγων ετών...κάλλιο αργά παρα ποτέ!
Υπάρχουν αρκετά περιστατικά με εμένα και τον Γιώργο που άλλα ειναι για γέλια και άλλα για κλάμματα ! Έίχαμε χάσει το μοναδικό 13αρι στο Εγγλέζικο τον Δεκέμβρη του 1996 γιατί παίζοντας το Προ-Πο μας χρησιμοποίησα έναν όρο για να ελαττώσω τις στήλες τις λεγόμενες συμμετρίες.Δεν θα αναλύσω τιποτα απλά χάσαμε 47 εκατ. για να κάνω οικονομία 1200 δρχ!!! Έγραψε την επομένη ο Γιώργος στο Φίλαθλο " Ρε φίλε τι ήταν αυτό που πάθαμε; Ρε σύ άν ήθελα συμμετρίες θα ήμουν ή γλύπτης ή Θεός και εγώ είμαι ένας τζογαδόρος του κερατά! "
Μιά άλλη φορά μεσημέρι Σαββάτου με παίρνει τηλέφωνο ένας φίλος λέγοντας " Ρε σύ ! άνοιξε αμέσως ΕΡΑ Σπόρ ο Γιώργος ο Παρασκευάς μιλάει για σένα λέγοντας ότι δεν έχει γνωρίσει άλλο άτομο με μουσική παιδεία σαν την δική σου!" Ανοίγω το ραδιοφωνο αμέσως και πετυχαίνω τα τελευταία λόγια του να διηγείται στους δημοσιογράφους το περιστατικό με τον Roy Buchanan!
Για την ιστορία να αναφέρω ότι καθε Σαββάτο μεσημέρι στην ΕΡΑ Σπορ καλούσαν τον Γιώργο να τους δώσει τα προγνωστικά του για το Εγγλέζικο και όχι μόνο.Τους πρότεινε και κάποια rock τραγούδια.Του είπαν λοιπον όπως έμαθα αργότερα ότι είχαν εντυπωσιαστεί από τις μουσικές του γνώσεις.Τότε ο Παρασκευάς τους είπε "Ναί γνωρίζω το είδος αλλά αυτά που ξέρω ειναι λίγα μπροστά στις γνώσεις του πολύ καλού μου φίλου γιώργου βουτσά κλπκλπ και συνέχισε με το παραπάνω περιστατικο)
Ο Παρασκευάς αρθρογραφούσε καθημερινά στο ΦΙΛΑΘΛΟ και τα άρθρα του ποικίλου περιεχομένου τυγχάνουν σήμερα άξια μελέτης για τον επαναπροσδιοριμό των προτεραιοτήτων μας στη ζωή αλλά και για τον ορθό τρόπο προσέγγισης της καθημερινότητας επιπλέον των σοβαρών και 
προαιωνίως ερωτημάτων του ανθρωπίνου νού.Μέγας μελετητής της ανθρώπινης συμπεριφοράς!
Δυστυχώς έπασχε από Σακχαρώδη Διαβήτη ,ήταν μανιώδης καπνιστής και ζωντανός άνθρωπος (με τα ουισκάκια του κλπκλπ) Υπεβλήθη σε εγχείρηση καρδιάς (του είχα συμπαρασταθεί πολύ τότε και είχε να το λέει)...Πέθανε στην Κύπρο το 2006. Ο Σάμιος πέθανε το 2010(;)
Αυτά για την ιστορία μου με τον Roy Buchanan ,τον Γιώργο Παρασκευά και τον συνδετικό μας κρίκο τον αξέχαστο Νίκο Σάμιο. Το κείμενο το αφιερώνω στη μνήμη τους και υπόσχομαι να αναρτήσω κάποια από τα κείμενα του Γιώργου στο ΦΙΛΑΘΛΟ σε αυτό το Blog στα πλαίσια των ...other adventures και όχι κατ ανάγκην ...art!
Όσοι διαβάσατε το κείμενο σας ευχαριστώ για την υπομονή σας!