18 Ιανουαρίου 2017

Οι Κεραίες Της Εποχής - Ιβάν Κλίμα ( Δημοκρατία της Τσεχίας ) Ivan Klima ( Czech Republic )

Γεννήθηκε το 1931 στην Πράγα. Καθώς οι γονείς του ήταν εβραϊκής καταγωγής, ο ίδιος και η οικογένειά του μεταφέρθηκαν το 1941 στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Τερεζίν, όπου παρέμειναν μέχρι το 1945.
Η ζωή είναι ένας αγώνας όπου η προδοσία εναλλάσσεται με την εγκατάλειψη, μάς λέει ο συγγραφέας. Ο ίδιος γνωρίζει καλά τις δυσκολίες της αφού, παιδί ακόμη, είχε την εμπειρία του στρατοπέδου συγκέντρωσης. Υπήρξε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος και αργότερα κυνηγήθηκε απ’ αυτό. Τα βιώματά του έδωσαν μια έντονη κοινωνική διάσταση στο έργο του.
Ως συγγραφέας έχει γράψει θεατρικά έργα, διηγήματα και νουβέλες, που όλα τους εκδόθηκαν για πρώτη φορά έξω από τα σύνορα της χώρας του, όπου, μέχρι και πριν από μερικά χρόνια, ήσαν απαγορευμένα. Το βιβλίο του «Περιμένοντας το σκοτάδι, περιμένοντας το φως» (Οδυσσέας, 1997), ανακηρύχθηκε βιβλίο της χρονιάς από τους «New York Times» και ένα από τα καλύτερα βιβλία του 1995 σύμφωνα με το περιοδικό «Publishers Weekly». Ανάμεσα στα υπόλοιπα μυθιστορήματά του περιλαμβάνονται:  «Ούτε άγιοι ούτε άγγελοι», «Ενα ερωτικό καλοκαίρι», «Ερωτας και σκουπίδια», «The Spirit of Prague», «Δοκιμασία» (Οδυσσέας, 1995)." Η σειρά αυτή των βίντεο από την ομώνυμη τηλεοπτική δεν απευθείνεται μονάχα τους λάτρεις της λογοτεχνίαςαλλά σε ένα πολύ ευρύτερο κοινό,το οποίο παραμένει ευαίσθητο στα προβλήματα και στις αναζητήσεις του καιρού μας "
Ανταίος Χρυσοστομίδης

Στο blog λοιπόν οι κεραίες (όσα επεισόδια έχω) στην μνήμη του Ανταίου Χρυσοστομίδη που έφυγε από κοντά μας νωρίς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: