29 Μαΐου 2018

Τάκις (Παναγιώτης Βασιλάκης) - γλύπτης, ζωγραφική, σκηνογραφία


Ας ξεκινήσουμε απ'εδώ...

Τάκις

Από το αρχείο βίντεο της ΕΡΤ - Παρασκήνιο...

Τάκις - ΠαρασκήνιοΧαλεπάς Γιαννούλης - Γλύπτης ( Τήνος 1851 - 1938 Αθήνα )

Ας ξεκινήσουμε...
Χαλεπάς Γιαννούλης

Αρχειακό βίντεο τηε ΕΡΤ - Παρασκήνιο

Χαλεπάς Γιαννούλης - Παρασκήνιο


Χουλιαράς Νίκος - ζωγράφος, συγγραφέας ,τραγουδοποιός.( Γιάννενα 1940 - 2015 )

Απ' εδώ ας ξεκινήσουμε...
Χουλιαράς Νίκος


Αρχειακό βίντεο της ΕΡΤ - Παρασκήνιο

Χουλιαράς Νίκος
1) Μολφέσης Ιάσωνας-ζωγράφος 2) Αναστασιάδης Στέλιος-ζωγράφος (Ο κακομοίρας της Χαμένης Άνοιξης)

Ο Ιάσων Μολφέσης γεννήθηκε το 1925 στην Αθήνα. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, στο εργαστήριο του Παρθένη (1941-46) και παράλληλα τελείωσε τη Νομική Σχολή Αθηνών. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας μελέτησε τη βυζαντινή τέχνη στη Βόρειο Ελλάδα. Ακολούθως πήγε στην Εcole des Beaux Arts στο Παρίσι (1951-52).
Εγκαταστάθηκε τότε μόνιμα στην Πόλη του Φωτός, σε μια εποχή έκρηξης των νέων ρευμάτων της αφηρημένης τέχνης και του αφηρημένου εξπρεσιονισμού. Αρχικά ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη ζωγραφική (μεταξύ 1950 και 1968) και αργότερα πέρασε στη γλυπτική, δημιουργώντας τα πρώτα του ανάγλυφα.
Την εικοσαετία '50 - '70 έκανε συνθέσεις με ανθρώπινες μορφές και τοπία που διακρίνονταν για τον χρωματικό περιορισμό τους (άσπρο, μαύρο, γκρι και ώχρες). Τα έργα του ξεχώριζαν για τον λυρισμό, τη χειρονομιακή γραφή και την εξπρεσιονιστική δραματικότητα.
Από το 1970 αρχίζει να πραγματοποιεί τους μεγάλους γλυπτικούς χώρους στο Παρίσι, σε διάφορες πόλεις της Γαλλίας και σπανιότερα στην Ελλάδα. Στις συνθέσεις του μεταφέρει σε σφυρήλατο μολύβι το σύστημα των σκούρων στιγμών, των οπών και των λευκών επιφανειών των ταινιών του ηλεκτρονικού υπολογιστή, πειραματιζόμενος με τις τρεις διαστάσεις. Ηταν άλλωστε από τους πρωτοπόρους καλλιτέχνες που χρησιμοποίησαν στη δουλειά τους τη νέα -τότε- τεχνολογία των υπολογιστών.
Το 1988 εξελέγη καθηγητής στη Σχολή Εικαστικών και Εφηρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τα έργα της τελευταίας περιόδου -από το 1990 και μετά- είναι ανάγλυφες ή επίπεδες συνθέσεις, που πλησιάζουν περισσότερο τη ζωγραφική παρά τη γλυπτική. Είναι ολοκληρωμένα κυκλώματα υπολογιστή που συνδυάζονται με ανθρώπινες φιγούρες πάνω σε διαφανείς ή πολύχρωμες επιφάνειες. Το 1991 ξαναεπέστρεψε στο Παρίσι όπου συνέχισε να εργάζεται. Στη μακρά πορεία της καριέρας του έκανε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, κερδίζοντας σταθερά την καταξίωσή του.Πέθανε τον Ιανουάριο του 2009 σε ηλικία 84 ετών.
Αναστασιάδης Στέλιος
Το βίντεο του Αρχείου της ΕΡΤ (Εκπομπή "Παρακήνιο") για τους δύο καλλιτέχνες...


Ζογγολόπουλος Γιώργος - Γλύπτης, Εικαστικός


Ο Γιώργος Ζογγολόπουλος (Αθήνα, 1 Μαρτίου 1903 - 11 Μαΐου 2004) ήταν Έλληνας καλλιτέχνης και εκπρόσωπος της γενιάς του ’30, με σημαντικό και αναγνωρισμένο έργο. Το έργο του εκτείνεται σε μια περίοδο περίπου οκτώ δεκαετιών παρουσιάζοντας μεγάλη ποικιλία, ευρεία θεματογραφία και τάση για συνεχή ανανέωση, γεγονός που τού έδωσε το προσωνύμιο «ο αιώνιος έφηβος».
Wikipedia

Αρχειακό βίντεο της ΕΡΤ - Παρασκήνιο

Ζογγολόπουλος Γιώργος - Εικαστικός
Χατζηκυριάκος Γκίκας Νίκος - ζωγράφος, γλύπτης, χαράκτης, εικονογράφος, συγγραφέας και ακαδημαϊκός


Ο Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας (26 Φεβρουαρίου 1906 - 3 Σεπτεμβρίου 1994) ήταν σημαντικός Έλληνας ζωγράφος, γλύπτης, χαράκτης, εικονογράφος, συγγραφέας και ακαδημαϊκός. Διετέλεσε καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ιδρυτικό μέλος του ελληνικού τμήματος της "AICA" (Association Internationale des Critiques d’Art, Διεθνής Ένωση Κριτικών Τέχνης)

Wikipedia

Αρχειακό βίντεο της ΕΡΤ - Παρασκήνιο

Χατζηκυριάκος Γκίκας Νίκος - ζωγράφος

Διαμαντόπουλος Διαμαντής (ζωγράφος) (1914-1995) ,Δούκας Στρατής (λογοτέχνης) (1895-1983)

Ο Διαμαντής Διαμαντόπουλος (Μαγνησία Μικράς Ασίας, Ιούνιος 1914 – Αθήνα, 6 Ιουνίου 1995) ήταν πρωτοπόρος και μοναδικός στο ύφος Έλληνας ζωγράφος της μεσοπολεμικής γενιάς.

Ο Στρατής Δούκας (Μοσχονήσια Μικράς Ασίας, 6 Μαΐου 1895 – Αθήνα, 26 Νοεμβρίου 1983) ήταν Έλληνας συγγραφέας, κριτικός τέχνης και ζωγράφος
Θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Αιολικής Σχολής, όπως αυτή προσδιορίζεται μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της Γενιάς του 1930.

Αρχειακό βίντεο της ΕΡΤ - Παρασκήνιο