30 Ιανουαρίου 2017

Οι Κεραίες Της Εποχής Μας - Κλάουντιο Μάγκρις - Claudio Magris - Τριέστε ΙταλίαΟ Κλαούντιο Μάγκρις (ιταλικά: Claudio Magris, Τεργέστη 10 Απριλίου 1939) είναι Ιταλός λόγιος, συγγραφέας και μεταφραστής
Αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο του Τορίνο όπου μελέτησε στο τμήμα των Γερμανικών Σπουδών, και είναι καθηγητής σύγχρονης Γερμανικής λογοτεχνίας στο πανεπιστήμιο της Τεργέστης από το 1978. Είναι επίσης δοκιμιογράφος και αρθρογράφος της Ιταλικής εφημερίδας Corriere della Sera καθώς και για άλλες Ευρωπαϊκές εφημερίδες και περιοδικά, καθώς και μέλος διαφόρων Ευρωπαϊκών ακαδημιών, και επίσης υπηρέτησε ως γερουσιαστής στην Ιταλική Γερουσία από το 1994 έως το 1996. Τα δημοσιογραφικά του άρθρα έχουν συμπεριληφθεί στις συλλογές Dietro le parole (Πίσω από τις λέξεις, 1978) και Itaca e oltre (Ιθάκη και πέρα, 1982). Τα βιβλία και θεατρικά σενάρια που έχει γράψει έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Μέσω των πολυάριθμων συγγραμμάτων του έχει προωθήσει το ενδιαφέρον για τον Ιταλικό πολιτισμό στην κεντρο-ευρωπαϊκή κουλτούρα, καθώς και την λογοτεχνία για τον μύθο των Αψβούργων. Το πρώτο του βιβλίο σχετικά με τον μύθο των Αψβούργων στη σύγχρονη Αυστριακή λογοτεχνία, παρουσίασε την κεντρική Ευρωπαϊκή λογοτεχνία για το θέμα αυτό.

Το magnum opus του θεωρείται το βιβλίο με τίτλο Danubio (1986), στο οποίο ο Μάγκρις αναλύει την πορεία του ποταμού Δούναβη από τις πηγές του προς τη θάλασσα, και κατά τη διαδρομή παρέχει πολλά και διάφορα ιστορικά στοιχεία των διαφόρων Ευρωπαϊκών πολιτισμών και της ιστορίας τους, τα εδάφη των οποίων διασχίζει ο ποταμός( Wikipedia )
..........................................................................................
" Η σειρά αυτή των βίντεο από την ομώνυμη τηλεοπτική δεν απευθείνεται μονάχα στους λάτρεις της λογοτεχνίας αλλά σε ένα πολύ ευρύτερο κοινό,το οποίο παραμένει ευαίσθητο στα προβλήματα και στις αναζητήσεις του καιρού μας "
Ανταίος Χρυσοστομίδης

Στο blog λοιπόν οι κεραίες (όσα επεισόδια έχω) στην μνήμη του Ανταίου Χρυσοστομίδη που έφυγε από κοντά μας νωρίς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: