07 Μαρτίου 2018

Οι Κεραίες Της Εποχής Μας - Μπέν Μπλούσι - Αλβανία
Ο Μπεν Μπλούσι είναι από τους γνωστότερους πολιτικούς της Αλβανίας. Σημαντικό στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, πρώην υπουργός και νυν βουλευτής, ο Μπλούσι εκπροσωπεί το κομμάτι εκείνο της Αλβανίας, που θέλει να κόψει τις γέφυρες με το απώτερο παρελθόν του απομονωτισμού, αλλά και με το πιο πρόσφατο παρελθόν της φτώχιας, της διαφθοράς, της μαζικής μετανάστευσης.
Ο Μπεν Μπλούσι, όμως, είναι επίσης συγγραφέας. Και ήδη με το πρώτο του μυθιστόρημα, με τίτλο «Να ζεις σε νησί», έσπασε κάθε ρεκόρ πωλήσεων αλβανικού βιβλίου στην Αλβανία, ξεπερνώντας και «βαριά» ονόματα όπως αυτό του Ισμαήλ Κανταρέ. Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στις αρχές του 19ου αιώνα και προσπαθεί να ανιχνεύσει τις αιτίες που κράτησαν την Αλβανία εκατό
χρόνια περισσότερα από ό,τι η Ελλάδα, στην οθωμανική αυτοκρατορία. Ο Μπλούσι, με μεγάλη τόλμη και με άψογη λογοτεχνική γλώσσα, ρίχνει το βάρος του μυθιστορήματός του στον αναγκαστικό εξισλαμισμό των Αλβανών, αλλά και στο γεγονός ότι ακόμα και οι εξεγέρσεις τους κατά των Τούρκων, (Σκερντέμπεης) είχαν περισσότερο προσωπικό παρά συνειδητό εθνικό χαρακτήρα.
Το βιβλίο προκάλεσε τόσες πολεμικές και συζητήσεις που δεν είχε προκαλέσει κανένα άλλο βιβλίο από την πτώση του Χότζα και μετά.

Ο Ανταίος Χρυσοστομίδης και η Μικέλα Χαρτουλάρη συνάντησαν τον Μπεν Μπλούσι στο σπίτι του στα Τίρανα. Ταξίδεψαν μαζί του μέχρι την Αυλώνα (η Αυλώνα, εκτός από προπύργιο του Σοσιαλιστικού κόμματος, είναι και ο τόπος στον οποίο διαδραματίζεται το δεύτερο μυθιστόρημα του Μπλούσι, «Ο αράπης της Αυλώνας», εμπνευσμένο από τον «Οθέλλο» του Σαίξπηρ) και είχαν την ευκαιρία να δουν τις μεγάλες αλλαγές που παρατηρούνται σήμερα στην Αλβανία. Και φυσικά συζήτησαν πολύ. Για όλα τα θέματα. Όπως :τι σημαίνει ιστορικό μυθιστόρημα, πόσο διαφορετικά μπορούν να βλέπουν το ίδιο πρόσωπο δύο διαφορετικοί λαοί (από τους πρωταγωνιστές του μυθιστορήματος και ο Αλή πασάς). Για τους λόγους που έσπρωξαν κάποιους Αλβανούς να γίνουν μακελάρηδες στην υπηρεσία των Τούρκων. Για τη σημερινή Αλβανία. Για το θέμα των Αλβανών προσφύγων στην Ελλάδα. Για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Για τη σχέση λογοτεχνίας και πολιτικής. Για το πώς μπορεί να συμβιβαστεί η διπλωματία του πολιτικού με την ειλικρίνεια που αποζητά ο συγγραφέας.

Σκηνοθεσία: Ετιέν Θεοτόκης
Παραγωγή:Ελληνική
Επιμέλεια–Σενάριο: Ανταίος Χρυσοστομίδης, Μικέλα Χαρτουλάρη
Σκηνοθέτες επεισοδίων: Ηλίας Δημητρίου ,Απόστολος Καρακάσης, Άγγελος Κοβότσος, Ετιέν-Νικόλαος Θεοτόκης
Μουσική:Σταύρος Ξαρχάκος
Δ/ντης Φωτογραφίας: Δημήτρης Κορδελάς
Εταιρία παραγωγής: S.M.ART- Art Media A.E.

Δεν υπάρχουν σχόλια: