13 Ιουλίου 2021

Γιώργος Μ. Βουτσάς(1953- ) : " Η αντιπροσωπεία " - 2018 Γαλλο-Αλβανική.

Προσωπική κατάθεση.
...................

Την περίοδο της δικτατορίας στην Ελλάδα, τους δημοκρατικούς πολίτες, όλων των χώρων, μας έπνιγε η αγανάκτηση και προσμέναμε την απελευθέρωση από τον ζυγό των εθνοπροδοτών. Έκανα διάφορες δουλειές του ποδαριού, παράλληλα με την ιατρική και τότε δούλευα σε μια φαρμακευτική εταιρία ως ιατρικός επισκέπτης. Τα γραφεία μας ήταν στην Τσιμισκή. Στο διπλανό γραφείο στεγαζόταν ένας δικηγόρος. Ας τον ονομάσουμε Χ.Ψ. Όποτε βρισκόμασταν μου εκθείαζε το Αλβανικό Κομμουνιστικό καθεστώς. Τι να γνώριζα εγώ, νεαρό παιδί τότε; Απλά σήμερα, σκέπτομαι τι σκοπιμότητες εξυπηρετούν οι άνθρωποι. Ένας εξαθλιωμένος, φοβισμένος, ανελεύθερος λαός παρουσιαζόταν να πλέει σε πελάγη κομμουνιστικής ευτυχίας. Τα μετέπειτα συμβάντα επιβεβαίωσαν τα αντίθετα από τους ύμνους του δικηγόρου κ. Χ.Ψ.
..............................................

Υπόθεση 

Το φθινόπωρο του 1990 μία ομάδα διπλωματών από τη Δύση επισκέπτεται την Αλβανία για να διερευνήσει τυχόν καταπατήσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Φθάνοντας στα Τίρανα, ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας, αναζητά τον Λέω∙ έναν καθηγητή πανεπιστημίου, παλιό συμφοιτητή από τα χρόνια των κοινών σπουδών στην Πράγα της δεκαετίας του ’50. Όμως, τα τελευταία δέκα έξι χρόνια, αυτός ο έμπιστος φίλος, καταδικασμένος από το καθεστώς για τις πολιτικές του πεποιθήσεις, τυχαίνει να εκτίει ποινή φυλάκισης σε μια απομακρυσμένη και δυσπρόσιτη φυλακή.
Κι ενώ οι υπεύθυνοι προσπαθούν να φέρουν τον Λέω επειγόντως στα Τίρανα για να βεβαιώσει ότι στην Αλβανία δεν καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα, αυτός υποψιάζεται τις προθέσεις τους και αποφασίζει να μην παίξει το παιχνίδι τους. Το πλήρωσε με την ζωή του.
Σημείωμα σκηνοθέτη: «Δεν ήθελα να κάνω απλά μια ταινία για το κομμουνιστικό καθεστώς στην Αλβανία το 1990. Ήθελα να κάνω μια ταινία να μιλήσει και για τις σημερινές εξουσίες, που πολλές φορές για να πετύχουν το σκοπό τους τυλίγουν με ψέμα τις αλήθειες. Μια ταινία για τον ασυμβίβαστο ρόλο του διανοούμενου, την πολιτική του στάση, την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Μικρό βιογραφικό σκηνοθέτη: Ο Μπουγιάρ Αλιμανί γεννήθηκε το 1967 στην Αλβανία. Σπούδασε ζωγραφική και σκηνοθεσία στην Ακαδημία Τεχνών των Τιράνων και το 1992 μετανάστευσε στην Ελλάδα, όπου εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη σε ελληνικές παραγωγές. Σκηνοθέτησε ταινίες μικρού μήκους, οι οποίες βραβεύτηκαν σε διάφορα φεστιβάλ, έως το 2011, όπου και παρουσίασε την πρώτη του μεγάλου μήκους με τίτλο ΑΜΝΗΣΤΙΑ. Ακολούθησε η ταινία KROM / CHROMIUM. Αυτή τη στιγμή ο Μπουγιάρ Αλιμανί ζει και εργάζεται στην Νέα Υόρκη των Η.Π.Α. 
Δεν υπάρχουν σχόλια: