12 Ιουλίου 2021

Γιώργος Μ. Βουτσής (1953- ) : " A Second Mother " - Η Δεύτερη Μάνα - Βραζιλία, 2015

Κοινωνικές ανισότητες, ετοιμόρροπες σχέσεις, παιδιά που μεγαλώνουν χωρίς το χάδι του γονιού κλπ... Η σημερινή κοινωνία.

H Bαλ είναι μία μεσήλικη οικονόμος, οικότροφος νταντά, σε πλούσιο σπίτι του Σάο Πάολο.
Έχει αναθρέψει τον μοναχογιό της μεγαλοαστικής οικογένειας, Φαμπίνιο. Μόνο που αυτό είχε τίμημα: έχει αφήσει πίσω στο χωριό της τη δική της κόρη, τη Τζέσικα, την οποία δεν έχει δει για 10 ολόκληρα χρόνια.
Όταν η 18χρονη της ανακοινώνει ότι έρχεται στη μεγαλούπολη για να δώσει εξετάσεις στην αρχιτεκτονική, η Βαλ παρακαλεί τους εργοδότες της να μείνει κι εκείνη για λίγο μαζί τους, μέχρι να την τακτοποιήσει.
Όλοι είναι αρχικά θετικοί – άλλωστε «όλοι είναι μια μεγάλη οικογένεια». Μόνο που η άφιξη του κοριτσιού θα φέρει ανατροπές στις ισορροπίες του σπιτιού και στις σχέσεις των ενοίκων του: ποιοι είναι οι χώροι υπηρεσίας και ποιοι κοινόχρηστοι, ποιοι είναι ισότιμα μέλη της οικογένειας και ποιοι το προσωπικό, ποια είναι η πραγματική μάνα ενός παιδιού και ποια πραγματικά το μεγάλωσε.
Οικογενειακοί δεσμοί και πανανθρώπινες αξίες στο ντεμπούτο από τη Βραζιλία που κέρδισε δίκαια το Βραβείο Ερμηνείας για την εξαιρετική ερμηνεία της Ρεγκίνα Κασέ στο τμήμα «Σινεμά του Κόσμου» του Φεστιβάλ του Σάντανς και το Βραβείο Κοινού στο Διεθνές Φεστιβάλ Βερολίνου το 2015.
Σκηνοθεσία: Άννα Μουιλαέρτ
Πρωταγωνιστούν: Ρεγκίνα Κασέ, Καμίλα Μαντρίλα, Μιγκέλ Χοέλσας, Αντόνιο Αμπουχάμρα, Ελένα Αλμπεργκάρια
Έχω αναρτήσει όλη την ταινία με ελληνικούς υπότιτλους από την ΕΡΤ-FLIX με μοναδικό κίνητρο την κοινωνική μόρφωση. Πώς αλλιώς; Με τα βιβλία τα σχολικά και με τις μπούρδες των εκατομμυρίων συγγραφέων - πλην των κλασικών και των πραγματικά μεγάλων - δεν κάνουμε τίποτα. Οπότε; 

    Μουσική από το έργο με παράθεση σκηνών δικής μου επιλογής
για να πάρει κανείς "μυρωδιά" της ταινίας...


Ακολουθεί ολόκληρη η ταινία...
.............................................................................................
Δεν υπάρχουν σχόλια: