16 Ιουλίου 2021

Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος: Αποκάλυψη.

 

Σειρά ντοκιμαντέρ γαλλικής παραγωγής 2009 που θα ολοκληρωθεί σε 6 ωριαία επεισόδια.
Περισσότερες από 600 ώρες βίντεο που τραβήχτηκαν από στρατιώτες της πρώτης γραμμής, από μυστικούς συνεργάτες, από μαχητές αντίστασης και από ιδιώτες, έχουν αποχαρακτηριστεί και αποκατασταθεί σε υψηλής ευκρίνειας εικόνα πλήρους χρώματος. Αυτή η σειρά έξι επεισοδίων, που περιέχει υλικό που δεν έχουμε δει ποτέ, θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο που βλέπουμε τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
..........................................

Μέρος 1ο: Επίθεση

1945. Στο Βερολίνο, το οποίο έχει ισοπεδωθεί,o Κόκκινος Στρατός δίνει τις τελευταίες του μάχες.
Το Βερολίνο, ήταν κάποτε μια από τις πιο σύγχρονες πόλεις του κόσμου, πριν ο Χίτλερ και οι Ναζί έρθουν στην εξουσία και αποφασίσουν να πάρουν τον έλεγχο της Ευρώπης. Το 1939 ο Φύρερ συμμαχεί με τον Στάλιν πριν εισβάλει στην Πολωνία. Η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία δεν έχουν άλλοι επιλογή από τον να κηρύξουν πόλεμο κατά της Γερμανίας, πράγμα που δεν σταματά τους Γερμανούς από το να συνεχίσουν να κατακερματίζουν την Πολωνία με τους Σοβιετικούς. Ξεκινούν οι διώξεις των τσιγγάνων και των εβραίων.
Στη Δύση ξεκινά ο «ψευτοπόλεμος», μια περίοδο αναμονής, αβεβαιότητας αλλά κι ελπίδας. Ενθυμούμενοι τα βάσανα που υπέστησαν κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, Γάλλοι και Βρετανοί ελπίζουν ν’ αποφύγουν άλλον έναν πόλεμο. Εντωμεταξύ ο Χίτλερ προετοιμάζει την εισβολή του στη Γαλλία. Θα πέσουν οι Σύμμαχοι στην παγίδα;

Μέρος 2ο: Συντριπτική Ήττα

Στις 10 Μαΐου του 1940, το «Μπλίτζκριγκ», ο «κεραυνοβόλος πόλεμος», ξεκινάει.
Ο γερμανικός στρατός διασχίζει το Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Γαλλία.
Μετά από βίαιες μάχες, τα βρετανικά στρατεύματα πανικοβάλλονται στη Δουνκέρκη. Μερικές μέρες μετά, η σβάστικα κυματίζει πάνω από το Παρίσι.
Εντωμεταξύ ο σύμμαχος του Χίτλερ, ο Μουσολίνι, ενθουσιασμένος από τα λάφυρά του, θα κηρύξει τον πόλεμο κατά της Γαλλίας, ένα πισώπλατο χτύπημα.
Οι πολίτες προσπαθούν να διαφύγουν σε μια πραγματική Έξοδο.
Οι Γάλλοι θα συνεργαστούν με τον Πετέν ή θα αντισταθούν στο πνεύμα του Τσόρτσιλ. Παρά τους βομβαρδισμούς βρετανικών πόλεων, ο Τσόρτσιλ και οι Βρετανοί αρνούνται να συνθηκολογήσουν με τον Χίτλερ.
Ανήσυχος για τυχόν εμπλοκή της Αμερικής, ο Χίτλερ παίρνει άλλο ένα ρίσκο, μια επίθεση στον σοβιετικό του σύμμαχο για να εδραιώσει την κυριαρχία του πριν προλάβει ο Τσόρτσιλ να πάρει με το μέρος του την Αμερική.
Μέρος 3ο: Σοκ

Το Παρίσι είναι υπό κατοχή, όπως οι περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, εκτός από το Λονδίνο, που αντιστέκεται στα γερμανικά υποβρύχια και στους βομβαρδισμούς.
Ανανεωμένος από τις νίκες του, ο Φύρερ πιστεύει ότι θα καταφέρει να κατακτήσει τη Ρωσία του Στάλιν μέσα σε τρεις μήνες.
Περνώντας από τις βαλτικές χώρες και την Ουκρανία, όπου έτυχε υποδοχής ελευθερωτή, η Βέρμαχτ ξεκινάει τον πραγματικό πόλεμο της εξόντωσης τον Ιουδαιο-Μπολσεβίκων που κορυφώνεται με το «Ολοκαύτωμα με σφαίρες».
Προς μεγάλη έκπληξη των Γερμανών και με τη βοήθεια δύσκολων καιρικών συνθηκών, οι Σοβιετικοί αμύνονται ηρωικά. Είναι η αρχή ενός μεγάλου εφιάλτη για τους Γερμανούς στρατιώτες.
Έχοντας φτάσει κοντά στη Μόσχα, η Βέρμαχτ έχει «βαλτώσει» όπως και στην Αφρική, όπου ο στρατηγός Ρόμελ, που ήρθε να βοηθήσει τους Ιταλούς, δέχεται προκλήσεις από τους Συμμάχους.
Με την αναπάντεχη επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, ο πόλεμος γίνεται παγκόσμιος.
Μέρος 4ο: Ο Κόσμος Καίγεται

Μετά την αναπάντεχη επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, ο Ρούσβελτ κηρύσσει πόλεμο κατά της Ιαπωνίας. Ο πόλεμος γίνεται παγκόσμιος. Παρά τη σθεναρή τους αντίσταση, οι Συμμαχικές Δυνάμεις αδυνατούν να σταματήσουν την προέλαση του Ιαπωνικού Στρατού στη Νοτιοανατολική Ασία. Ακόμα και η Ινδία και η Αυστραλία είναι σε κίνδυνο.
Η ήττα των Ιαπώνων στο Μίντγουεϊ και η αμερικάνικη απόβαση στο Γκουανταλκανάλ είναι τα πρώτα σημάδια ελπίδας αλλά και η αρχή αιματηρών μαχών στην «πράσινη κόλαση» της ζούγκλας.
Εντωμεταξύ η Αντίσταση αρχίζει να οργανώνεται σε Ευρώπη και Βόρεια Αφρική.
Οι επιθέσεις τους αυξάνονται και βρετανικά βομβαρδιστικά σκορπίζουν τον τρόμο σε ολόκληρη τη Γερμανία.
Αλλά τίποτα δεν είναι ικανό να σταματήσει τα στρατεύματα του Χίτλερ. Ο Ρόμελ είναι στα σύνορα της Αιγύπτου και η σβάστικα κυματίζει πάνω από την πόλη του Στάλινγκραντ.
Η «Τελική Λύση» μπαίνει σε εφαρμογή για την εξουδετέρωση των εβραίων.

Μέρος 5ο: Η θηλειά

Στα τέλη του 1942, οι Ρώσοι έχουν ακόμα τον έλεγχο του Στάλινγκραντ και το Ανατολικό Μέτωπο έχει βαλτώσει.
Στον βόρειο Ατλαντικό οι Σύμμαχοι έχουν καταφέρει να μειώσουν την απειλή των γερμανικών υποβρυχίων.
Ενώ στο Ελ Αλαμέιν, στην έρημο της Αιγύπτου, η Βρετανική Αυτοκρατορία έχει σταματήσει την επικίνδυνη προέλαση των στρατευμάτων του Ρόμελ προς το Κανάλι του Σουέζ.
Βρετανοί και Αμερικάνοι ανοίγουν ένα νέο μέτωπο στη Βόρεια Αφρική. Ο Χίτλερ εισβάλει στην «Ελεύθερη Ζώνη» τής Γαλλίας για να προστατέψει τις ακτές της Μεσογείου και η δίωξη των εβραίων εντείνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Αλλά ο Χίτλερ είναι αδύναμος απέναντι στην αντεπίθεση του στρατηγού Ζούκοφ στο Στάλινγκραντ και δεν μπορεί να αποφύγει να περικυκλωθεί από τις δυνάμεις του.
Στο Κουρσκ ο Χίτλερ αποπειράται μια τελευταία επίθεση κατά του Κόκκινου Στρατού, αλλά μάταια. Την ίδια στιγμή οι Σύμμαχοι κάνουν απόβαση στη Σικελία. Η Ιταλία αλλάζει στρατόπεδο.
Ο κλοιός στενεύει στην Ευρώπη γύρω από τις δυνάμεις του Άξονα, αλλά περισσότερο από ποτέ, ο Χίτλερ φαίνεται να είναι αποφασισμένος να παλέψει μέχρι τέλους.
Μέρος 6ο: Κόλαση

1944. Οι Σύμμαχοι έχουν κάνει απόβαση στην Ιταλία, αλλά η προέλασή τους εμποδίζεται από τη Βέρμαχτ, που είναι καλά ταμπουρωμένη πίσω από τη Γραμμή Γκούσταβ στο Μόντε Κασίνο.
Με τη βοήθεια της βιομηχανικής έκρηξης της Αμερικής, οι Σύμμαχοι καταφέρνουν να διεξάγουν ταυτόχρονα δύο από τις μεγαλύτερες αποβάσεις στην ιστορία, στη Νορμανδία και στη νήσο Σαϊπάν στον Ειρηνικό.
Οι απώλειες πολιτών είναι μεγάλες και στις δύο πλευρές του πλανήτη κατά την τρομερή σύρραξη μεταξύ Συμμάχων και Δυνάμεων του Άξονα.
Στις 20 Ιουλίου ο Χίτλερ επιβιώνει απόπειρας κατά της ζωής του. Τα αντίποινα είναι σκληρά και τα Ες Ες αναλαμβάνουν την εξουσία στη Γερμανία. Ελπίζοντας ν’ αλλάξει την τροπή των γεγονότων, η τελευταία επίθεση του Χίτλερ στις Αρδέννες καταπνίγεται από τον ηρωισμό των πεζοναυτών.
Στο Ανατολικό Μέτωπο, ο Κόκκινος Στρατός συνεχίζει την ασταμάτητη πορεία του και φτάνει στο Βερολίνο. Τίποτα δεν μπορεί να σώσει τη Γερμανία, ούτε καν τα μυστικά όπλα της, οι πύραυλοι V1 και V2.
Ο Χίτλερ αυτοκτονεί.
Στον Ειρηνικό οι «καμικάζι» σφυροκοπούν τον αμερικάνικο στόλο και ο ιαπωνικός στρατός, πιο φανατισμένος από ποτέ, πολεμάει μέχρι τέλους. Για να γονατίσουν την Αυτοκρατορία του Ανατέλλοντος Ηλίου και να αποφύγουν μια καταστροφική απόβαση στην Ιαπωνία, οι Αμερικάνοι εξαπολύουν μια ατομική λαίλαπα. Η Αποκάλυψη!
Δεν υπάρχουν σχόλια: